TR | EN
Sınavlar Uygulama Esasları

SINAVLAR UYGULAMA ESASLARI

(Fakülte Kurulu’nun 12 Kasım 2024 tarih ve 04 sayılı kararı ile güncellenmiştir.)

 

A. YARIYIL İÇİ SINAVLAR

Öğrencinin başarısı yarıyıl içi sınavları ile ödev, uygulama, laboratuvar ve benzeri çalışmaların başarı düzeyi ve yarıyıl sonu sınavı sonuçları göz önüne alınarak belirlenir.

  1. Yarıyıl içi çalışmalarının, sınavının ve yarıyıl sonu sınavının başarı tespitindeki ağırlıkları dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içinde sisteme girilir ve öğrencilere duyurulur.
  2. Ara sınav haftaları Üniversite Senatosu tarafından Akademik Takvimde belirlenir.
  3. Bölüm Başkanlıklarınca, Dekanlık ve Rektörlük Makamınca belirlenmiş ortak derslerin (Türk Dili, A.İ.İ.T., Yabancı Dil, Sosyal Seçmeli  vb) sınavları eklenerek, yarıyılın ilk dört haftası içinde, Ara Sınav ve Yarıyıl Sonu Sınav programı  hazırlanır, Dekanlık Makamına gönderilir, öğrencilere duyurulur.
  4. Öğretim Üyeleri, sınav programın belirlenmesi sonrası bir hafta içinde, derslerin sınav tarihlerini OGÜBS sistemine girerler.
  5. Yaz okulu sınavları, dersin haftalık ders programındaki gün ve saatinde yapılır.

 

B. MAZERET SINAVLARI

Aşağıda belirtilen nedenlerle sınava girememiş öğrencilere mazeret sınavına girme hakkı verilir.

       1. Hastalık Hali

  • Öğrencinin sağlık ile ilgili sorunlarını, tarih ve başvuru saati belirtilmiş olan sağlık raporu ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Tüm hastaneler ile aile hekimlikleri, sağlık ocakları ve diş hastanesi raporları geçerli olup, özel hekim/klinik raporları kabul edilmez.

 

       2. Öğrencinin Yakınının Vefatı

  • Öğrencinin yakınlarından birinin sınava girmesini engelleyecek bir tarihte vefatı durumunda, mazeret hakkını kullanabilir.
  • Mazeretinin kabulü için vefat edenin birinci ve ikinci dereceden yakını olması gerekir.
  • Vefat izni, vefat günü dahil olmak üzere, en fazla 3 (üç) iş gündür.

 

       3. Askerlik

  • Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi, tecilin kaldırılması veya askerlik görevini yerine getirme sebebi ile sınavlara girme imkânlarından yoksun kalması halinin belgelendirilmesi.

 

       4. Doğal Afetler

  • Öğrencilerin, ilgili mahallin en büyük mülki amirince veya yetkili kıldığı tüzel kişiler/kuruluşlar tarafından verilecek bir belge ile belgelendirmiş olması şartıyla, doğal afetler nedeniyle sınava girememesi durumunda olması.

 

       5. Spor ve Kültürel Etkinlikler

  • Öğrencilerin ulusal ve uluslararası spor ve kültür etkinliklerine ülkesini veya üniversitesini temsil etmesi durumunun belgelendirilmesi.

 

       6. Diğer Mazeretler

  • Sınav saatine yakın trafik kazası yaşama (trafik şubesinden alınacak kazaya karıştığını gösteren belge gerekir)
  • Üniversite tarafından görevlendirilme (görevlendirildiğini belirten belge)
  • Mahkemede tanıklık vs.

 

        1. Belirtilen mazeretlerden biri nedeni ile sınava giremeyen öğrenci, mazeret sınavına girmek istediği ders veya dersleri belirten Fakültemiz web sayfasındaki ilgili formu doldurarak, gerekli belgeyi (tarih ve başvuru saati belirtilmiş olan sağlık raporu, vefat belgesi vb) de ekleyerek, olay (mazeret bitimi)  tarihinden itibaren en geç 3 (üç) iş günü içinde Dekanlık Makamına (Evrak kayıt Bürosu) iletir.

        2. Mazeretin kabul yetkisi Fakülte Yönetim Kurulu’na aittir. Mazereti kabul edilmeyen öğrenci o dersin sınavına girmemiş olarak kalır.

        3. Öğrenci, sağlık raporunda belirtilen başvuru saatinden itibaren yapılan tüm sınavlara girmemiş sayılır. Rapor saatinden önce girilmiş sınav(lar)  geçerli kabul edilir.

        4. Ara sınav mazeret sınavları, Akademik Takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Sınav programı Bölüm Başkanlıklarınca hazırlanır, Bölüm panolarında ve/veya web sayfasında ilan edilir.

        5. Yarıyılsonu sınavı telafi sınavları, yarıyıl sonu sınav haftasını izleyen hafta Akademik takvimde belirtilen günde yapılır. Sınav programı Bölüm Başkanlıklarınca hazırlanır, Bölüm panolarında ve/veya web sayfasında ilan edilir.

        6. Yarıyıl sonu sınavlarına ve ara sınav dışındaki sınavlara mazeret sınavı hakkı verilmez. Yarıyıl sonu sınavlarına giremeyen veya bu sınavlarda başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavlarına girebilirler. 

 

C. TELAFİ SINAVLARI

Arasınav ve Yarıyıl Sonu Sınavları çakışan öğrencilere telafi sınav hakkı tanınır.

Sınavları çakışan öğrencilerin listesi Yönetim Kurulu Kararıyla bölümlere gönderilir.

  1. Sınavları çakışan öğrenci kendi (anadal) bölüm dersini telafiye bırakır. Bu kurala uymayan öğrenciye diğer dersi için mazeret sınav hakkı verilmez. (Rektörlük yada Dekanlık tarafından açılan AİİT, Türk Dili, Yabancı Dil dersleri dahil değildir.)
  2. Çift anadal öğrencileri aynı günde ikiden fazla sınavları olması durumunda kendi istekleri doğrultusunda öncelikli olarak kendi (anadal) bölüm derslerini telafiye bırakacak şekilde sınav sayısını ikiye indirebilir.
  3. Çift anadalı olmayan öğrenciler, çakışma olmaması durumunda, aynı gün içindeki tüm sınavlarına girmek zorundadır.
  4. Çakışan sınavların ikisi de kendi bölüm dışı ise öğrenci tercih yaparak telafiye gireceği dersi seçebilir. Ancak telafiye kalacağı ders hangi bölümde ise o bölümün sekreterine başvuru yapması gerekir.
  5. Sınavları aynı saatte başlamayıp ilk sınavın diğer sınavın başlama saatinden geç bitmesi durumunda, öğrenci kendi bölüm dersini telafiye bırakır.
  6. Diğer üniversite veya fakültelerden alınan derslerin sınavlarının çakışması durumunda, öğrenciler sınav programı veya sınava giriş belgeleriyle birlikte Bölüm Sekreterliklerine isimlerini ilave ettirebilirler.
  7. Sınavları çakışan ancak listelerde ismi olmayan öğrenciler, listelere ilave edilebilir.
  8. Ara Sınav ve Yarıyıl Sonu telafi sınavları Akademik Takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Sınav programı Bölüm Başkanlıklarınca hazırlanır, Bölüm panolarında ve/veya web sayfasında ilan edilir.